Почина Том Верлен - американският певец, китарист и автор на песни,

...
Почина Том Верлен - американският певец, китарист и автор на песни,
Коментари Харесай

Почина китаристът и фронтмен на Television Том Верлен - Култура

Почина Том Верлен - американският артист, китарист и създател на песни, фронтмен на нюйоркската рок група Television.

Верлен е умрял на 73 години на 28 януари.

По време на разцвета си Television записва три шлагера в Топ 40 на Обединеното кралство и получава самопризнание за албумите си Marquee Moon и Adventure. Те имат по-голям триумф във Англия, в сравнение с в Съединени американски щати. Групата се разделя през 1978 година

Смъртта на Верлен беше оповестена от Джеси Парис Смит, дъщерята на дългогодишната му съмишленичка и сътрудничка Пати Смит. Тя не прецизира повода, като споделя, че той е умрял " след малко боледуване ".

Верлен е считан за един от най-опитните музиканти, излезли от несъществуващия към този момент клуб CBGBs в нюйоркския квартал Бауъри, където техни съвременници са Blondie, The Ramones и Talking Heads.

Въпреки че стават известни с помощта на пънк придвижването, музиката им е по-сложна от тази на съперниците им, като Верлен и сътрудника му китарист Ричард Лойд си разменят дълги сола и комплицирани рифове, повлияни от джаза.

Верлен е роден като Томас Милър в Ню Джърси, само че приема театралното си име в чест на френския стихотворец символист Пол Верлен. След разпадането на Television той издава редица солови албуми. Песента му Kingdom Come въодушевява рядка кавърверсия на Дейвид Боуи в албума му Scary Monsters.

Сред тези, които отдадоха респект на Верлен, беше Майк Скот от The Waterboys, който написа в Twitter: " Том Верлен мина в отвъдното, за което свиренето му на китара постоянно е подсказвало. Той беше най-хубавият рокендрол китарист на всички времена и сходно на Хендрикс можеше да танцува от сферите на космоса до гаражния рок. За това се изисква изключително великолепие ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР